MSM

MSM

MSM – метилсулфонилметан

Метилсулфонилметанът звучи доста заплашително, нали? Всъщност няма от какво да се страхувате, защото МСМ е просто органично сярно съединение, което се среща в човешкото тяло като компонент на протеиновата структура или синовиалната течност. Смята се, че сярата присъства във всяка клетка на тялото и е необходима за правилното й функциониране. Сярата може да се намери в зеленчуци (като лук, зеле, броколи), яйца или плодове (като авокадо, касис). За съжаление много лесно се „унищожава“ по време на готвене, пастьоризиране и замразяване. Затова си струва да помислим за хранителна добавка, която в комбинация с подходяща балансирана диета ще помогне за приема на сяра, която е толкова важна за нас.
Всяка таблетка съдържа 750 mg метилсулфонилметан.
Метилсулфонилметанът (MSM) е органична сяра.

Той е част от гликозаминогликаните – структурни компоненти на хрущялната тъкан и участва пряко в нейното образуване
● Притежава противовъзпалително действие, особено ефективно предотвратява и облекчава възпалителния синдром при артрит, миозит, навяхвания, тендовагинит, бурсит
● Участва в образуването на съединителна тъкан, биосинтеза на колаген, което допринася за еластичността на кожата и укрепването на мускулите, насърчава зарастването на рани
● Има детоксикиращ ефект върху организма като цяло
● Притежава антиалергичен ефект, намалява прага на чувствителност на организма към алергени
Повишава антиоксидантната защита.
Участва в синтеза на глутатион, осигурявайки стабилността на протеините
Той е част от гликозаминогликаните – структурни компоненти на хрущялната тъкан и участва пряко в нейното образуване
Намалява нуждата от инсулин и намалява усложненията на диабета

Източник на сярна метилсулфонилметан

МСМ (метилсулфонилметан) е органичен продукт, съдържащ сяра. Той е без мирис и вкус, разтворим във вода. МСМ е важен бионаличен източник на диета сяра.

МСМ се съдържа в повечето естествени животински и растителни храни. Най-богати на сяра са различни видове зеле, лук, представители на семейство Кръстоцветни, горчица, хрян, бобови растения.

Въпреки това, по време на по-нататъшната обработка и съхранение, храните обикновено губят MSM.

Сярата е елемент, присъстващ във всички живи организми. Сярата принадлежи към същото химично семейство като кислорода; За много организми, живеещи в среда, в която няма кислород, сярата го замества, като е източник на химическа енергия, която движи живота.

Протеинов компонент

Сярата играе незаменима роля в човешкото тяло: тя е компонент на много протеини (включително колаген), образувайки гъвкави дисулфидни връзки между определени аминокиселини.

Непрекъснатото попълване на резервите от сяра в организма е от съществено значение за поддържане целостта на съединителната тъкан. Сярата навлиза в тялото, преди всичко, в състава на протеините (съдържащи сяра аминокиселини метионин, цистеин, серин).

Синтез на колаген и кератин

Допълнителни източници на сяра са МСМ заедно с глюкозамин и хондроитин сулфати, които осигуряват адекватни нива на синтез на колаген. По този начин сярата е част от съединителната тъкан на почти всички органи и тъкани, необходима е за синтеза на кератин, който осигурява растежа на косата и ноктите.

МСМ стимулира производството на ставна течност, увеличава подвижността на ставите и здравината на връзките, намалява риска от гърчове и възпаление на ставите и намалява травматичната болка.

За имунитет

Сярата е основна съставка в множество регулаторни вещества (хормони, ензими, витамини). Включително той е част от молекулата на пептидния хормон инсулин. Участва в производството на имуноглобулини и формирането на имунната защита на организма.

Пълното функциониране на системата за детоксикация на организма не е възможно без достатъчно количество сяра, която помага за неутрализиране и отстраняване на токсините от тялото.

За стомашно-чревни разстройства

МСМ е ефективен при различни стомашно-чревни разстройства. МСМ действа активно срещу редица паразити на червата и пикочо-половите пътища, като ламблии, трихомонади и кръгли червеи, като се конкурират с тях за местата на свързване на повърхността на лигавиците, като по този начин блокират контакта на патогени с лигавиците.

Метилсулфонилметанът в микробиологията е класифициран като едно от най-малко токсичните вещества, дори в сравнение с трапезната сол, която е много по-токсична.

Антиалергичен агент

И още едно уникално свойство на МСМ. За разлика от други серни съединения, които често се включват във фармацевтични продукти и консерванти (сулфати, сулфиди и други сулфати на серни съединения), MSM не само не предизвиква алергични реакции, но има и антиалергичен ефект. Освен това, положителен ефект се наблюдава при алергии, свързани както с дразнители в домакинството, така и с алергени към храни и лекарства.

Показания за употребата на МСМ са голямо разнообразие от заболявания: алергии, белодробни заболявания и бронхиална астма, артроза-артрит, заболявания на стомашно-чревния тракт, системен лупус еритематозус, диабет, неврози и стрес, кожни заболявания, изгаряния, рубцови процеси, акне.

За спортисти

В допълнение, консумацията на МСМ помага да се поддържат здрави зъби, кожа, нокти и коса. Премахването на синдрома на болката при системни възпалителни заболявания е особено ефективно при засягане на опорно-двигателния апарат.

Също така MSM успешно се използва от спортисти след физическо натоварване за облекчаване на скованост, болка и напрежение в мускулите.

32.40 лв.