EVERFLEX®

EVERFLEX®

-60 таблетки

EverFlex е специализирана комбинация от хондроитин, MSM (метилсулфонилметан) и глюкозамин.

Състав:

Глюкозамин хидрохлорид (получен от ракообразни), метилсулфонилметан (МСМ), хондроитин сулфат (говеда), пълнител (целулоза), средства против слепване (мастни киселини, силициев диоксид, магнезиеви соли на мастни киселини).

ГЛАВНИ КОМПОНЕНТИ:
Съдържание в препоръчителната дневна доза (таблица 3):
Глюкозамин хидрохлорид ……………………… 1260 mg – включително глюкозамин [1025 mg]
Метилсулфонилметан (MSM) …………………… 1260 mg
Хондроитин сулфат …………………………………… 330 mg – включително хондроитин [220 mg]

Глюкозаминът е част от съединителната тъкан: хрущяли, връзки, сухожилия, сърдечни клапи, ставна течност, включително коса и нокти. Установено е благоприятното влияние на глюкозамина върху метаболизма на хрущяла. Въвеждането на глюкозамин стимулира синтеза на протеогликани и колаген, увеличавайки производството на компоненти на извънклетъчната матрица, насърчава фиксирането на сяра по време на синтеза на хондроитин сярна киселина, улеснява нормалното отлагане на Са2 + в костната тъкан, инхибира развитието на дегенеративни процеси в ставите, възстановява тяхната функция, намалява болката в ставите. При продължителна употреба при остеоартрит, глюкозамин предотвратява прогресирането на артрозата, намалява тежестта на болката, увеличава подвижността на засегнатата става. Комбинираната употреба на глюкозамин NSA с MSM и хондроитин води до значително намаляване на болката при артроза (период на лечение е 12 седмици) в сравнение с изолираната употреба на глюкозамин.

Хондроитин сулфатът е сулфатирано производно на глюкозаминогликани (протеогликани), които формират основата на съединителната, хрущялната и костната тъкан. Той е структурен компонент на хрущяла, произведен от хрущялната тъкан на ставите и е част от синовиалната течност. Съществен компонент на хондроитин сулфата е глюкозаминът, липсата на който в синовиалната течност може да причини хрускане в ставите. Характеристика на хондроитина сред протеогликаните е способността му да задържа вода в хрущяла. Хондроитин сулфатът инициира процеса на фиксиране на сяра по време на синтеза на хондроитин сярна киселина, което от своя страна насърчава отлагането на калций в костите. Стимулира синтеза на хиалуронова киселина, укрепвайки съединителнотъканните структури на хрущялите, сухожилията, сухожилията, кожата и инхибира действието на ензими, които разрушават съединителната тъкан, включително лизозомни ензими, освободени в резултат на разрушаването на хондроцитите (еластаза, пептидаза, катепсин). Има аналгетични и противовъзпалителни ефекти, насърчава активната регенерация на хрущяла, намалява болката в ставите и гръбначния стълб в покой и при ходене. Редовният прием на хондроитин намалява и понякога напълно елиминира нуждата от НСПВС. Показания за употреба са: дегенеративно-дистрофични заболявания на ставите и гръбначния стълб, първична артроза, междупрешленна остеохондроза, остеоартрит, остеопороза, фрактури. Когато се приема, хондроитин сулфатът блокира активността на панкреатичната липаза и забавя усвояването на мазнините в червата. При продължителна употреба на хондроитин сулфат нивото на хиперлипидемия и хиперхолестеролемия и телесното тегло намаляват.

Хондроитин сулфатът и други хондропротектори се намират в големи количества в сухожилията, кожата и хрущялите на животински продукти. В храната обаче те са главно под формата на полимери, които не се усвояват от чревни ензими, а се хидролизират от чревни бактерии ензими, за да образуват късоверижни мастни киселини. Следователно хранителните добавки съдържат нискомолекулни фракции на хондроитин сулфат, получени главно от хрущял от сьомга, които се абсорбират почти напълно в стомашно-чревния тракт, запазвайки структурата си и могат да бъдат включени в метаболизма на хрущялната тъкан. За лечебни цели се препоръчва да се приемат 500-1500 mg хондроитин на ден, в две или три дози. Стандартната дневна доза е 400 mg. Точната дозировка зависи от теглото на пациента и тежестта на заболяването. Началото на ефекта обикновено се отбелязва след 2-8 седмици от началото на приема. Дългосрочни и трайни резултати от употребата на хондроитин сулфат могат да се получат поне за 2-3 месеца.

МСМ (метилсулфонилметан) е органичен продукт, съдържащ сяра. Той е бионаличен източник на диета сяра. МСМ се намира в повечето естествени животински и растителни храни, но се губи по време на съхранение и преработка. Най-богати на тях са лукът, зелето и други представители на семейство Кръстоцветни, горчица, хрян, бобови растения. МСМ е едно от най-малко токсичните вещества и за разлика от другите сярни съединения, които често се включват във фармацевтичните продукти и консерванти (сулфати, сулфиди и други сулфати на сярните съединения), МСМ не само не дава алергични реакции, но, напротив, има антиалергичен ефект. Освен това се отбелязва положителен ефект при алергии, свързани както с битови, така и с хранителни и лекарствени алергени. МСМ е активен срещу редица паразити, като ламблии, трихомонади и кръгли червеи, като блокира контакта на патогени с лигавицата.

Препоръка: Приемайте две таблетки с храна, два пъти дневно.

Не превишавайте посочената препоръчителна дневна доза

36.08 лв.